Hawawshi -

Hawawshi - "Lido-anya" konyhája

június 06, 2020

A hawawshi egy tradicionális egyiptomi étel, egyszerű és nagyon finom, arab kenyér fűszeres, zöldséges darált hússal töltve. Kihagyhatatlan!

Hozzávalók:

Kenyér (másfajta, hogy ne legyen száraz):

  • 1 kg liszt
  • 200 ml joghurt
  • 1/4 bögre meleg víz, 2 ek. élesztő, 1,5 ek cukor
  • 1/4 bögre olaj
  • 2 pohár meleg víz

Töltelék:

  • 1 kg darált hús
  • 20 dkg zsír (ha száraz a hús, a lényeg, hogy kb 20%-os zsíros legyen)
  • 2 db vöröshagyma aprítva
  • 1 db nagyobb paradicsom apróra vágva
  • 1 ek cukor
  • 0,5 ek fekete bors
  • 0,5 ek római kömény
  • 1 ek erős paprika
  • 1 ek őrölt koriandermag
  • 1/4 ek kardamon
  • 1/4 ek szegfűszeg
  • 1/4 ek fahéj
  • fél kk morzsolt babérlevél
  • 2 db paprika (akár erőspaprika) apróra vágva


Elkészítés:

  1. A kenyérhez az élesztőt felfuttatjuk a meleg vízben kis cukorral és a hozzávalókat összedolgozzuk és meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk pihenni.
  2. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, a fűszerek adagolása közben kóstolgassuk.
  3. A kenyértésztából kis gombócokat formálunk, tetszés szerint lehet kisebb vagy nagyobb, ki, hogyna szereti, 15-20 cm átmérójű körökre kinyútjuk, de ne legyen túl vékony, kb fél cm vastagságú és kicsit hagyjuk pihenni.
  4. Mehet a kis korongokra a töltelék.
  5. Tölteléket pedig újabb kenyértészta koronggal fedjük le és a szélét összenyomkodjuk.
  6. Kivajazott tepsibe tesszük, a kenyerek tetejét is kenjük be vajjal és 180 fokon kb. 30 perc alatt kész, ahogy a tészta barnulni kezd, már jó is. 
    Tetszés szerint serpenyőben is süthető.

Tipp: ha van kész kenyerünk vagy pitánk, még gyorsabban elkészíthető.

Jó étvágyat!

#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #hawawshi

Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)

Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér

Második rész: Qatayef - arab édesség

Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek

Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség

Ötödik rész: Falafel - csicseriborsó fasírt

Hatodik rész: Mousaka - rakott padlizsán