A hawawshi egy tradicionális egyiptomi étel, egyszerű és nagyon finom, arab kenyér fűszeres, zöldséges darált hússal töltve. Kihagyhatatlan!
Hozzávalók:
Kenyér (másfajta, hogy ne legyen száraz):
- 1 kg liszt
- 200 ml joghurt
- só
- 1/4 bögre meleg víz, 2 ek. élesztő, 1,5 ek cukor
- 1/4 bögre olaj
- 2 pohár meleg víz
Töltelék:
- 1 kg darált hús
- 20 dkg zsír (ha száraz a hús, a lényeg, hogy kb 20%-os zsíros legyen)
- 2 db vöröshagyma aprítva
- 1 db nagyobb paradicsom apróra vágva
- 1 ek cukor
- 0,5 ek fekete bors
- 0,5 ek római kömény
- 1 ek erős paprika
- 1 ek őrölt koriandermag
- 1/4 ek kardamon
- 1/4 ek szegfűszeg
- 1/4 ek fahéj
- fél kk morzsolt babérlevél
- 2 db paprika (akár erőspaprika) apróra vágva
Elkészítés:
- A kenyérhez az élesztőt felfuttatjuk a meleg vízben kis cukorral és a hozzávalókat összedolgozzuk és meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk pihenni.
- A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, a fűszerek adagolása közben kóstolgassuk.
- A kenyértésztából kis gombócokat formálunk, tetszés szerint lehet kisebb vagy nagyobb, ki, hogyna szereti, 15-20 cm átmérójű körökre kinyútjuk, de ne legyen túl vékony, kb fél cm vastagságú és kicsit hagyjuk pihenni.
- Mehet a kis korongokra a töltelék.
- Tölteléket pedig újabb kenyértészta koronggal fedjük le és a szélét összenyomkodjuk.
- Kivajazott tepsibe tesszük, a kenyerek tetejét is kenjük be vajjal és 180 fokon kb. 30 perc alatt kész, ahogy a tészta barnulni kezd, már jó is.
Tetszés szerint serpenyőben is süthető.
Tipp: ha van kész kenyerünk vagy pitánk, még gyorsabban elkészíthető.
Jó étvágyat!
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #hawawshi
Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)
Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér
Második rész: Qatayef - arab édesség
Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek
Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség
Ötödik rész: Falafel - csicseriborsó fasírt
Hatodik rész: Mousaka - rakott padlizsán