A Földközi-tenger keleti medencéjének szinte minden országában megtalálható ez ízletes zöldséges fogás. Egyiptomban általában hús nélküli töltelékkel készítik, de készíthető húsos verzióban is.
Hozzávalók:
- fél kg rizs
- fél kg tölteni való cukkini, padlizsán - mini változat / szőlőlevél / káposzta
- 1-2 fej hagyma
- 3-4-5 gerezd fokhagyma
- 1-1 csokor aprított koriander, petrezselyem, kapor és esetleg menta
- fél kg paradicsom
- 1 kanál paradicsomszósz
- só
- bors
- chili, aki szereti a csípőset
- római kömény
- szárított koriander
- ízlés szerint gyömbér
- A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd az aprított paradicsomot, a rizzsel kicsit összemelegítjük és adagoljuk a szárított fűszereket, sót, paradicsomszószt és végül az aprított zöldeket (petrezselyem, koriander, kapor, menta). Pár percig "főzzük", hogy kicsit összeérjenek az ízek, megduzzadjon a rizs (könnyebb formázni), 2-3 perc elég.
- A tölteni való zöldségeket kibelezzük (a végén hagyjunk legalább 1 cm-t, ne vágjuk ki teljesen), a káposztát és a szőlőlevelet forrázzuk le.
- Mikor a rizses massza kicsit kihűlt, betöltjük a zöldségeket, illetve a leveleket a kép szerint - kb ujjnyi vastagságúra. Ne töltsük a zöldségeket teljesen tele, mivel a rizs megduzzad főzés közben, így kifolyik.
- A tál aljára leveleket, paradicsomkarikákat teszünk, erre pedig szorosan jöhetnek a töltött finomságok.
- Zöldségek függvényében adagoljuk hozzá a folyadékot, szőlőlevél esetén teljesen lepje el, a többi zöldségnél kb félig.
- Tehetünk a vízbe vegetát, leveskockát, de készülhet hús alaplével is.
- Lefedjük, 15 percig nagyobb lángon, majd 15 percig takarékon főzzük. Szükség esetén a víz pótolható, de ne nyitogassuk folyamatosan.
Jó étvágyat!
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido
Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)
Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér
Második rész: Qatayef - arab édesség