Általános infók

Ország megnevezése: Egyiptomi Arab Köztársaság
 
Területe: 1.001.450 km2, ezzel a világ harmincadik legnagyobb országa
 
Fővárosa: Kairó
 
Lakosainak száma: 98 millió fő (2019. évi becslés)
 
Hivatalos nyelv: arab, de, főként a turisták által látogatott helyeken beszélnek angolul, franciául, németül és oroszul.
 
Hivatalos pénznem: egyiptomi font (LE) (1 LE = kb 16-17 Ft)
 
Vallás: a lakosság kb 92 %-a muszlim (szunnita), 7%-a kopt keresztény, 1 %-a egyéb vallású
 
Időeltolódás: A közép-európai időzónához, illetve Magyarországhoz képest +1 óra időeltolódás (nyári időszámításkor Magyarországgal azonos időzóna, Egyiptomban nem állítanak órát!)

Áramellátás: 220 Volt. Egyiptomban áramkimaradásokra bármikor számíthatunk.
 
Egészségügy: Nincs előírt, kötelező védőoltás. A javasolt oltásokról a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán tájékozódhatnak. http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=292&no_cache=1

Éghajlat: Egyiptomnak sivatagi éghajlata van, kivéve a Földközi-tenger partvidékét, ahol száraz szubtrópusi éghajlat alakult ki. Egyiptomban a legtöbb csapadék a téli hónapokban esik. Az ország déli részén a csapadék átlagban 2 és 5 mm évente. Egy nagyon vékony sávban az északi tengerparton a csapadék mennyiség elérheti az évi 410 mm is, elsősorban október és március között. Hó csak a Sínai-hegy környékén és néhány északi városban, mint Damietta, Baltim, Sidi Barrany, és néha Alexandriában esik.

Az évi átlaghőmérséklet 27 °C és 32 °C között van. Nyáron 30 °C - 40 °C között, de akár 45 °C is lehet (délen 35°C - 45°C között), míg télen 20°C - 25°C között, de 13 °C-ra is lesüllyedhet a hőmérséklet. A Földközi-tengernél az állandó északnyugati szél segíti a területet, hogy ne melegedjen föl, míg a sivatagban a déli irányú szél a sivatag 38 °C-ra való fölmelegedését idézi elő.
 
Földrajz: Egyiptom (vagy hivatalos nevén Egyiptomi Arab Királyság) egy ország Észak-Afrika keleti részén. Északról a Földközi-tenger, délről Núbia hegyvidéke, nyugatról a Líbiai-sivatag, keletről a Vörös-tenger fogja körül. Meghatározó természeti értéke a Nílus, amit keleten az Arab-sivatag, nyugaton pedig a Líbiai-sivatag vesz körül. Ezen kívül Egyiptomban hatalmas középhegységek, mészkő- és homokkő fennsíkok találhatók.
A Nílus völgyétől eltekintve az ország nagy része sivatagi táj. A szél homokdűnéket hoz létre, amik akár a 30 métert is elérhetik. Egyiptomban két sivatag, a Szahara és a Líbiai-sivatag is megtalálható.
Domborzata nem túl sokszínű, mivel területének nagy része sivatag, ami délebbre haladva egyre magasabb. Északi részének közepén mélyföld is található.
Délkeleti részén ősföld található, de területének nagy részét a középidőben és az újidőben kialakult üledékes takarók fedik.
Egyetlen folyója a Nílus, aminek Egyiptom területén nincs komolyabb mellékfolyója, csak mesterséges öntözőcsatornák ágaznak ki belőle és térnek vissza bele. Legnagyobb tava a Nasszer-tó, ami egy mesterséges víztározó Egyiptom és Szudán határán. Az Asszuáni-gáttal duzzasztották fel. Ezen kívül a tengerpartokon alakultak ki lagúnák, illetve a Szuezi-csatornát vezették keresztül pusztai sós tavakon.
 
Nagyobb városai: Alexandria, Port Said, Suez, Luxor és Asszuán. Egyiptomnak egy folyója van, a Nílus, amely meghatározó szerepet játszik az ország életében.
 
BEUTAZÁSI SZABÁLYOK, ÚTLEVÉL, VÍZUM
 
Egyiptomba történő utazáshoz magyar állampolgároknak a hazautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevéllel, valamint az országba való belépéshez vízummal kell rendelkezniük! Az útlevelek érvényességét szigorúan ellenőrzik.
 
A beutazó turista vízumot a helyszínen, a repülőtereken lehet megváltani, vagy előzetesen, a budapesti, Egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán.
 
A vízum ára: 2014. május 1-től 25 $/fő, érvényessége 30 nap. (Ettől eltér a Sínai-félsziget, itt külön sínai vízum van, mely ingyenes és érvényes 14 napig az egész félszigeten, de kizárólag ott! Egyes kirándulásoknál, melyeknél elhagyjuk a Sínai-félszigetet, ez a vízum nem megfelelő!)
 
Beutazáshoz ajánlott:
1. Utasbiztosítás
2. Foglalás vagy megváltott repülőjegy
3. Szállás foglalása - annak bizonylata, vagy voucher
4. Pénzeszközök: készpénz – magyar Forintot (HUF) nem váltanak át –, bankkártya.
 
Személyes okmányokról célszerű másolatot készíteni, melyek az úti okmánytól és pénzeszközöktől elkülönítve legyenek tárolva: 
- utazásbiztosítási kötvény másolata,
- bankkártyák másolata, forró vonalának száma (a bank-kártya letiltása estére)
- útlevél
- értesítendő hozzátartozó (vagy vendéglátó)
 
Vámszabályok: Vámmentesen 200 szál cigaretta vagy 25 szivar vagy 250 g dohány valamint 1 liter alkoholos ital vihető be az országba és hozható ki az országból (csak 18 éven felüli utasokra érvényes). Antik tárgyak, régészeti leletek, kagylók, korallok, valamint a vízipipába való faszén kivitele az országból TILOS (melyet véletlenszerűen ellenőriznek, az előírások megszegése szigorú pénzbüntetést von maga után!).
További vámszabályok: nav.gov.hu oldalon
Homokot, illetve vízipipát kizárólag a feladott poggyászban szállíthatnak.

Drónt vinni és használni SZIGORÚAN TILOS!
 
Diplomáciai képviselet:
Magyarország Nagykövetsége Egyiptomban
29. Sari Mohamed Mazhar. Zamalek – Cairo
Tel.: (00 20 2) 735-6478, Fax: (00 20 2) 735-8648
Egyiptomi Nagykövetség Magyarországon
1124 Budapest, Istenhegyi út 7/B, 
Telefon: 061/225-2150
 
Konzuli szolgálat információs oldala: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom