Travel-Tips
Hurghada egy város a Vörös-tenger partján, a Szuezi-öbölben, Kairótól kb. 500 km-re délre. A 20. század elején alapították, és az 1980-as évek elejéig kis halászfaluként működött. Az egyiptomi-izraeli béke aláírása után számos arab és nemzetközi beruházás a város nagyon gyors növekedéséhez vezetett. Jelenleg Hurghada körülbelül 40 km hosszú keskeny sávot borít a part mentén. Körülbelül 160 000 lakosa van. Itt elsősorban a turizmus, a kereskedelem és az építőipar fejlődik. Itt több mint 200 szálloda található, és a nemzetközi repülőtér évente akár 6 millió utast képes kezelni!
Sharm El Sheikh Egyiptom egyik legnépszerűbb turisztikai régiójának fővárosa. Ez egy teljesen új üdülőhely, amely egy rövid idő alatt egy kis beduin településről turisztikai Mekkává vált. A város búvárokat vonz a világ minden tájáról. Nem csoda, hogy a víz tiszta és meleg, a víz alatti kilátás csodálatos. Néhány méterrel a felszín alatt egy korallzátony mesésen színes világa látható - tele halakkal, minden színben a szivárványon. A búvárok itt is megfelelő infrastruktúrát találnak - jól felszerelt üzletek és felszerelések kölcsönzése, valamint a zátonyra kirándulásokat szervező cégek.
Marsa Alam - üdülőváros Egyiptom délkeleti részén, a Vörös-tengeren található, Hurghadától 270 km-re délre, a térség saját repülőtérrel rendelkezik. A település egyre népszerűbb azoknak a turistáknak, akik csendes és békés helyet keresnek nyaralásukhoz. A kristálytiszta víz, a gyönyörű korallzátonyok és a számtalan tengeri élőlényfaj a Marsa Alam további előnyei. Több tucat szálloda van található, és folyamatosan épülnek újak.
Taba egy modern egyiptomi üdülőhely. Az egyiptomi-izraeli határon fekszik, és Egyiptom legkeletibb turisztikai régiója, egészen a közelmúltig Izraeltel való határátkelőhelyként működött. Elsősorban színes és egyedi korallzátonyairól ismert, amelyek a turisták tömegeit vonzzák. Tabát már évek óta látogatják a vízi sportok rajongói, különösen a búvárkodás rajongói. Az utóbbi években a város csendes halászfalubólt egyre bővülő üdülőhellyé vált. A világhírű szállodaláncok számos luxusszálloda-komplexumot építettek ide. A létesítmények infrastruktúrája biztosítja, hogy egyedülálló és élményteljes vakációt töltsön el. Taba remek hely a kiránduláshoz Kairóba, a Mózes-hegyre és a Szent Katalin-kolostorba, Izraelbe, Jordániába és Szíriába. A Taba környéke csendes, festői strandjairól és lagúnáiról ismert, több mint 20 búvárközponttal.

Miért érdemes Tababa menni?
+ Izrael, Joradnia és Kairó, a Mózes hegy és a Szent kolostor kirándulásainak közelében catherine
+ azúrkék tenger
+ a nap mindig süt, és a hőmérséklet nem süllyed 20 fok alá
+ korallzátonyok és búvárközpontok
+ kiváló szállodák All Inclusive szolgáltatással
+ gyönyörű, széles és homokos strandok
+ vízisportok
Egyiptom pénzneme az egyiptomi font, amely az EGP nemzetközi rövidítése. Az I. világháború kitörésekor az egyiptomi font szorosan kapcsolódott a brit font sterlinghez, amely akkoriban volt Egyiptom hivatalos pénzneme. 1961-ben létrehozták az Egyiptomi Központi Bankot, amelynek feladata a nemzeti valuta felelős kezelése és ellenőrzése. Egy évvel később Egyiptom elhagyta a font sterling területét. Aztán az egyiptomi hatóságok leértékelték a fontot az amerikai dollárhoz. Egyiptom jelenlegi valutáját 1978-ban hozták létre. Az egyiptomi bankjegyeket először 1989. április 3-án bocsátotta ki az Egyiptomi Nemzeti Bank.

Egyiptomi pénznem szerinti lebontás:
Az 1 egyiptomi font 100 piatra oszlik. Jelenleg forgalomban vannak:
bankjegyek 25 és 50 piastres és 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 egyiptomi font címletben;
5, 10, 20, 25 és 50 piastres érme és 1 egyiptomi font.

Nyaralásra mi inkább az amerikai dollárt (USD) javasoljuk, áraink is ebben vannak megadva. Bazárokban lehet euróval és dollárral is fizetni, de ajánljuk az egyiptomi fontra váltást is, néhol csak abban lehet fizetni (kultúrális programokon extra belépők).
Amennyiben fizetésük euróban van, természetesen átszámoljuk a programok árát, emiatt nem szükséges átváltani.
De vízumra (25 $) és borravalóra dollárt ajánljuk.
Magyar állampolgárok vízumot kérhetnek az egyiptomi diplomáciai képviseleten, Egyiptomba érkezéskor a repülőtéren és az online jelentkezés benyújtásával. Az elektronikus vízum lehetővé teszi, hogy üzleti, turisztikai vagy tranzit céljából 30 napig tartózkodjon Egyiptomban. Ez a egy új és kényelmes lehetőség, mivel minden lépést el lehet végezni anélkül, hogy otthonát el kellene hagyni.
Utasainknak mégis a helyben fizetendő vízumot ajálnjuk (25 $). Érkezéskor a bank ablakban pillanatok alatt beleragasztják a vízum matricát, amit már csak lepecsétel a határőr.
Hazaérkezéstől számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek!
Két lehetőség van, utazhatnak menetrendszerinti járattal, illetve charter géppel.
Menetrendszerinti járatokra EgyptAir, Türkish Aislines és Pegasus Airlines légitársaságoknál lehet foglalni, jelenleg mindegyik átszállással (Kairó vagy Istanbul).
Charter járatok az utazási irodák bérelt gépei, így ezekre a járatokra főként utazási csomagként lehet jegyet venni, de néha adnak el az irodák csak repjegyet is.
Az árak kb. 100ezer Ft-tól indulnak (oda-vissza), korábbi években kb. 170ezer volt a legdrágább jegy.
Kulturális programoknál talán könnyebb a döntés, bár sokan megkérdezik, hogy melyiket érdemes először megnézni Kairót vagy Luxort, aztán a későbbi utakon látják, hogy mennyi látnivaló van még vagy éppen újra és újra vissza szeretnének térni ezekre a helyekre.
Ebben a kérdésben nehéz tanácsot adni.

Kairó hosszabb program, hosszú buszozás (kb. 7 óra egy irányba), de kevésbé fárasztó és persze a piramisokat sokan szeretnék látni, nem beszélve Tutankhamon aranymaszkjáról és a sok-sok kincsről.
Egy könnyebb változata lehet a programnak, a repülős variáció (kb. 1 órás repülőút).

Luxor közelebb van, kevesebb a buszozás (kb. 4 óra egy irányba), sokkal több látnivaló, tartalmasabb program, viszont melegebb, egész napot a szabadban töltjük, bár ahol lehetőség van, próbálunk árnyékba húzódni.

Ha egy-egy városban több látnivalót szeretne megnézni, akkor ajánljuk a 2 napos programokat, illetve mindkét helyen van egy “haladó” verzió, ha azt hisszük, már láttunk mindent, illetve egyéb kulturális programok.

Kairó – elsőre általában az alapprogram a legnépszerűbb (Múzeum és gízai piramisok), de lehetőség van csak piramis verzióra gízai és szakkara piramisokkal (Kairó Szakkara). Illetve egy „haladó” változat (Kairó Citadel) a Múzeumon kívül Citadella, Kopt negyed, Mohamed Ali mecset, Amr Ibn al-As mecset meglátogatása.

Luxor – szintén elsőre az alapprogramot ajánljuk, illetve a „haladó” program látnivalói: Medinat Habu, Királynék Völgye, Luxor templom és Banán-sziget.

Ha pedig nem tudnak választani, ajánljuk a két napos programokat.

Valamint kínálunk programokat egyéb helyekre is, mint Alexandria, Asszuán, Abu Simbel vagy Dendera és Abydos, ami Luxorral is kombinálható két napos programban.
Egy biztos, a döntés nem egyszerű, de bármelyik kulturális programot választja, hatalmas élményben lesz része...és legközelebb lehet választani a másik utat. :)

A fenti leírás kis segítségnyújtás, nem részletes programleírás, kérjük olvassák el a teljes leírást!
A sivatagi programok között is segítünk eligazodni.

Két összetett program közül tudnak választani, a Szafari fun és a Szuper szafari. A Szafari fun egy egyszerűbb program, délelőtt, a nagy hőség előtt visszatérünk a sivatagból, a Szuper szafari délutáni program, vacsorával és esti showműsorral. Mindkét program tartalmaz quadozást, homokfutózást, tevegelést, beduin falu látogatóközpontot, sivatagi állatkertet.
Aki nem szeretne quadozást, de kíváncsi a sivatagra, nekik ajánljuk a Jeep szafari programot, aminek van egy privát sivatagi oázis változata is.
A fenti programok mindegyikén lehetőség van tevegelésre is!
Quados programok közül is lehet délelőttit és délutánit választani, ami szintén vacsorával és esti showműsorral zárul. Illetve van a privát lehetőség, amikor csak saját csapattal mennek, vagy a haladó quad, ami hosszabb út és szintén a sivatagi oázisba látogatunk, ezt a túrát gyakorlott vendégeinknek ajánljuk.
Aki más élményekre vágyik, kipróbálhatja a buggy/homokfutózást is önálló programban.
Quados, homokfutós programok NEM tartalmaznak tevegelést.
Gyerekekkel az összetettebb programokat ajánljuk, 16 év alatt önállóan nem lehet quadot vezetni.
Kínálunk egyedi, prémium sivatagi élményeket is, Extra kanyon programban különleges helyeken járunk, mint a természet formálta kanyon, sivatagi pálmafák vagy sokak álma a sivatagi csillagnézés. Ez a program kombinálható El Gouna városnézéssel is.

A fenti leírás kis segítségnyújtás, nem részletes programleírás, kérjük olvassák el a teljes leírást!
Alábbiakban a vizes programokban nyújtunk egy kis segítséget.

Egyik legnépszerűbb ezek közül a delfines program. Három lehetőséget kínálunk.
Delfináriumban, medencés delfinekkel úszást válassza, ha biztosra szeretne menni, itt garantáltan testközelben találkozhat ezekkel a csodás állatokkal.
A másik két delfines programunk, hajós, nyílt vizes program, ebben az esetben, nem garantált a találkozás, hiszen szabadon élő állatokról van szó. Delfinház Extra program nagy hajóval történik, hajóról láthatjuk a delfineket, ha szerencsénk van. A speedboat-os delfinezést ajánljuk, akik szeretik a sebességet a vízen, a nagy hajók előtt indul a program, így nem kell tömegre számítani a vízben, könnyebben lehet kapcsolatot teremteni a delfinekkel.
Kisebb gyerekekkel az első két verziót ajánljuk.

Hajós, szigetes programok között is van választék. A legszebb part, ahogy az ára is mutatja a Mahmya, gyönyörű part, svédasztalos ebéd, sznori.
A Paradise programunk is nagyon hasonló, kedvezőbb áron. Mindkét program menete hasonló, ugyanazon a szigeten van, szinte egymás mellett.
A harmadik Giftun szigetes program az Orange Bay, ami annyiban tér el az előzőektől, hogy az ebéd a hajón van, a szigeten kb 1,5-2 órát töltünk, de van benne sznorkelezés, vízisport (banánozás és matrac) és damilos horgászat is.
A várostól délebbre van egy kis sziget, az Utópia VIP, ajánljuk Makadi öbölben tartózkodó vendégeknek, hiszen így elkerülhető az extra transzferdíj. Ebben a programban az ebéd a hajón van, a szigeten semmiféle szolgáltatás nincs, viszont a délebbi rész más hangulatú, nyugodtabb, szebb a tenger, gyönyörű sznorkelező megállók vannak.

Kínálunk sznoris program hajózás nélkül, azon vendégeinknek, akik nem szeretnek hajózni vagy nem bírják. A város déli részén található Sharm el Naga gyönyörű élővilággal rendelkezik, így azok is megcsodálhatják, akik nem szeretnének hajóra szállni.

Úszni nem tudó vendégeknek ajánljuk az Seascope üvegfenekű és Sindbad tengeralattjáró programokat. Üvegfenekű program tartalmaz sznorizást is (kivéve Makadiból induló program), mivel nem sokkal a vízfelszín alatti élővilágot mutatja be, így színesebb és változatosabb a látnivaló, mint a tengeralattjárós programnál, ahol az élmény, hogy mélyebbre merülünk a tengerben.
Időseknek, gyerekekkel ajánljuk ezeket a programokat.
Speedhajós programokat is kínálunk, változatos célpontokkal, például a fentebb említett delfinezés, Orange Bay látogatás vagy a lakatlan kis sziget. Ezek gyors hajók, azoknak ajánljuk, akiknek nem okoz problémát a sportos hajó és a sebesség.

A fentiektől eltérő lehetőség, hosszabb transzferrel (kb. 3 óra) elérhető Marsa Alam, Abu Dabbab öböl, ami csodás homokos part, két oldalon korallfallal, középen füves résszel, ami a teknősök otthona.

A fenti leírás kis segítségnyújtás, nem részletes programleírás, kérjük olvassák el a teljes leírást!