"Lido-anya" konyhája
Sorozatunk első része az arab konyha egyik alapvető élelmiszere, az AISH BALADI, avagy arab kenyér.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 g friss élesztő
- 1 kiskanál cukor
- só
- víz
- igény szerint a kenyér tetejére: feketekömény mag
- Az élesztőt felfuttatjuk fél pohár langyos vízben egy kis kanál cukorral, majd lefedve pihentetjük meleg helyen kb 10 percig, hagyjuk, hadd dolgozzon az élesztő.
- 1 pohár langyos vízben feloldjuk a sót és a liszthez adagoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is, végül összedolgozzuk. Liszt függvényében adagolható még hozzá liszt vagy víz, amig formázható lesz.
- Letakarva, meleg helyen 45-60 percig pihentetjük.
- Mikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk izlés szerinti korongokat formázunk - kb 10-15 cm, alig fél cm vastag legyen, aki vastagabban szereti, természetesen lehet vastagabb korongokat is.
- Formázás után 10-15 percig lefedve pihentetjük.
- Sütőpapírra téve a meleg sütőbe tesszük (kb 200 fok) és pár perc alatt készre sütjük (vastagság függvényében), akkor jó, ha felfuvódik.
Készíthető más lisztekből is, akár felesben, akár teljesen barnalisztből, rozslisztből...
Tipp: tetejét meg lehet szórni feketekömény maggal. Későbbiekben írjuk a hawawshi receptet, ehhez vastagabbra kell készíteni.
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido
Folytatás (receptekért katt az étel nevére):
Qatayef
Mahshi