"Lido-anya" konyhája

Sorozatunk első része az arab konyha egyik alapvető élelmiszere, az AISH BALADI, avagy arab kenyér.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • víz
  • igény szerint a kenyér tetejére: feketekömény mag


  1. Az élesztőt felfuttatjuk fél pohár langyos vízben egy kis kanál cukorral, majd lefedve pihentetjük meleg helyen kb 10 percig, hagyjuk, hadd dolgozzon az élesztő.
  2. 1 pohár langyos vízben feloldjuk a sót és a liszthez adagoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is, végül összedolgozzuk. Liszt függvényében adagolható még hozzá liszt vagy víz, amig formázható lesz.
  3. Letakarva, meleg helyen 45-60 percig pihentetjük.
  4. Mikor megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk izlés szerinti korongokat formázunk - kb 10-15 cm, alig fél cm vastag legyen, aki vastagabban szereti, természetesen lehet vastagabb korongokat is. 
  5. Formázás után 10-15 percig lefedve pihentetjük.
  6. Sütőpapírra téve a meleg sütőbe tesszük (kb 200 fok) és pár perc alatt készre sütjük (vastagság függvényében), akkor jó, ha felfuvódik.

Készíthető más lisztekből is, akár felesben, akár teljesen barnalisztből, rozslisztből...

Tipp: tetejét meg lehet szórni feketekömény maggal. Későbbiekben írjuk a hawawshi receptet, ehhez vastagabbra kell készíteni.

#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido


Folytatás (receptekért katt az étel nevére):

Qatayef

Mahshi