Qatayef - az arab édesség -

Qatayef - az arab édesség - "Lido-anya" konyhája

május 02, 2020

QATAYEF tipikus ramadani édesség, krémmel, magokkal töltött palacsinta, gyakran cukorsziruppal leöntve, megvásárolható cukrászdában, de akár otthon is elkészíthető, ezt mutatjuk be.

Ez a péksütemény a Közel-Keleten széles körben elterjedt. Etimológiai szempontból a qatayef szó a qataf arab szóból származik, ami azt jelenti, hogy „felvétel/vedd fel”.

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 evőkanál porcukor
  • fél evőkanál élesztő
  • 1 evőkanál tej
  • 1/4  bögre buzadara
  • 1/4 kanál sütőpor
  • 1 és 1/4 bögre víz
  • töltelék ízlés szerint (kókusz, magok, csoki, krém, puding..)


  1.  A hozzávalókat összedolgozzuk és letakarva kb fél órát pihentetjük.
  2. Teflon seprenyőben kis lángon sütjük, kizárólag egyik oldalát, kb. egy evőkanállal teszünk a serpenyőbe, mikor előjönnek a "buborékok" kivesszük.
  3. Még melegen, de nem forrón formázzuk. Lehet félig összeilleszteni, akár utólag tölteni vagy teljesen a töltelékkel együtt összenyomkondi a szélét.
  4. Töltelék sokféle lehet, ki-ki ízlése szerint tehet bele kókuszt magokkal, esetleg krémet és magokat (ebben az esetben jól mutat a félig nyitott verzió.
  5. Továbbiakban két verzió lehetséges:
    1. verzió: töltés után olajban kisütni, majd cukorsziruppal leönteni
    2. verzió: sütőben vajon sütni (vajjal meglocsolni és ha egyik oldal megsűlt, megfordítani) és mézsziruppal leönteni


Cukorszirup: 1,5 egység vízhez 1,5 egység cukrot adni és összefőzni, aki édesebben szereti, adhat hozzá több cukrot vagy éppen kevesebbet, ha tovább főzzük, sűrűbb lesz, adható hozzá pár csepp citrom.

Mézszirup: kb 4 evőkanál méz és víz keveréket melegíteni, nem szabad forralni, szintén adható hozzá pár csepp citrom.

Fontos: a szirupot kicsit hagyjuk hűlni, ne forrón öntsük le sütit - lehet a sziruppal kezdeni! Aki nem szereti a nagyon édeset, a sütés és szirup elhagyható - nyitott verzió.

Tipp: a szirup elkészítését jegyezzük meg, később szükség lesz rá!

Ötletek: más töltelékkel is elkészíthető, csak a fantázia szab határt. Pl édes töltelék lehet nutella, ebben az esetben előre kell formázni és sütni és utána tölteni, mert a Nutella nem bírja a sütést. Lehet sós töltelékekkel is: sajt és olivakarika, vegyes sajt, darált hús sajttal... Lehet kísérletezni. 

#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido

Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér (katt a szövegre a receptért)

Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek (katt a szövegre a receptért)