QATAYEF tipikus ramadani édesség, krémmel, magokkal töltött palacsinta, gyakran cukorsziruppal leöntve, megvásárolható cukrászdában, de akár otthon is elkészíthető, ezt mutatjuk be.
Ez a péksütemény a Közel-Keleten széles körben elterjedt. Etimológiai szempontból a qatayef szó a qataf arab szóból származik, ami azt jelenti, hogy „felvétel/vedd fel”.
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- só
- 1 evőkanál keményítő
- 1 evőkanál porcukor
- fél evőkanál élesztő
- 1 evőkanál tej
- 1/4 bögre buzadara
- 1/4 kanál sütőpor
- 1 és 1/4 bögre víz
- töltelék ízlés szerint (kókusz, magok, csoki, krém, puding..)
- A hozzávalókat összedolgozzuk és letakarva kb fél órát pihentetjük.
- Teflon seprenyőben kis lángon sütjük, kizárólag egyik oldalát, kb. egy evőkanállal teszünk a serpenyőbe, mikor előjönnek a "buborékok" kivesszük.
- Még melegen, de nem forrón formázzuk. Lehet félig összeilleszteni, akár utólag tölteni vagy teljesen a töltelékkel együtt összenyomkondi a szélét.
- Töltelék sokféle lehet, ki-ki ízlése szerint tehet bele kókuszt magokkal, esetleg krémet és magokat (ebben az esetben jól mutat a félig nyitott verzió.
- Továbbiakban két verzió lehetséges:
1. verzió: töltés után olajban kisütni, majd cukorsziruppal leönteni
2. verzió: sütőben vajon sütni (vajjal meglocsolni és ha egyik oldal megsűlt, megfordítani) és mézsziruppal leönteni
Cukorszirup: 1,5 egység vízhez 1,5 egység cukrot adni és összefőzni, aki édesebben szereti, adhat hozzá több cukrot vagy éppen kevesebbet, ha tovább főzzük, sűrűbb lesz, adható hozzá pár csepp citrom.
Mézszirup: kb 4 evőkanál méz és víz keveréket melegíteni, nem szabad forralni, szintén adható hozzá pár csepp citrom.
Fontos: a szirupot kicsit hagyjuk hűlni, ne forrón öntsük le sütit - lehet a sziruppal kezdeni! Aki nem szereti a nagyon édeset, a sütés és szirup elhagyható - nyitott verzió.
Tipp: a szirup elkészítését jegyezzük meg, később szükség lesz rá!
Ötletek: más töltelékkel is elkészíthető, csak a fantázia szab határt. Pl édes töltelék lehet nutella, ebben az esetben előre kell formázni és sütni és utána tölteni, mert a Nutella nem bírja a sütést. Lehet sós töltelékekkel is: sajt és olivakarika, vegyes sajt, darált hús sajttal... Lehet kísérletezni.
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido
Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér (katt a szövegre a receptért)
Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek (katt a szövegre a receptért)