Gyakorlati tudnivaló

Fényképezés/filmezés:
Néhány múzeumban (pl. a Kairói Múzeum - Tutankhamon terem) valamint rendőrségi és katonai létesítmények közelében, és nyilvános épületeknél szigorúan tilos fényképezni, és felvételt készíteni. 2019. júliustól mobiltelefonnal lehet fotózni a múzeumokban, sírokban!
Az iszlám vallás hagyományai szerint nem illik fényképezni az embereket sem, így ha helyi lakost szeretnének fotózni, kérjék annak beleegyezését.

Telefonálás, internet 
Magyarország hívószáma Egyiptomból: +36 …. 
Egyiptom hívószáma Magyarországról: +20…. 
Célszerűbb SMS-t váltani, mert hazatelefonálás drága, de pontos árakat a hazai szolgáltató roaming feltételei között talál. A szállodák recepciójáról is lehet telefonálni, előfordul ugyanis, hogy hazai telefonunk habár talál hálózatot, nem működik megfelelően.
WIFI szolgáltatás általában a szállodákban térítés ellenében érhető el. Azonban találhatók olyan kávéházak, éttermek, melyek a vendégeknek ingyenes WIFI-t kínálnak, illetve vannak internet kávézók is.
Mobil internetre alkalmas SIM kártyát útlevéllel vásárolhatunk érkezéskor a repülőtéren (csomagfelvétel után a kijárat felé), mobilszolgáltatóknál, illetve értékesítő pontokon (pl Sakkalában Orange szolgáltatónál, Sheraton úton a Seagull mellett a Vodafonenál, SenzoMallban Vodafonnál... ) Ami feltétlenül szükséges hozzá, FÜGGETLEN telefon, akár egy régebbi is, ami megosztó modemként működik, vagy másik lehetőség egy hordozható router. Elég egy független telefon, mert arról többfelé osztható az internet!

Ünnepek
Egyiptomban sok ünnep van, nagyrészük a mi naptárunkhoz képest változó dátumú, mivel az iszlám naptár a Hold állása szerint változik.
Megkülönböztetünk világi és vallási ünnepeket.
Világi ünnepek: 
Január 1. – Újév
Január 25. - A 2011-es egyiptomi forradalom kezdetének az évfordulója
Március 8. – Állami ünnep
Április 25. – A Sínai-félsziget felszabadításának ünnepe 
Május 1. – A munka ünnepe
Június 18. – A köztársaság kikiáltásának ünnepe, a függetlenség napja 
Július 23. – Az 1952-es forradalom napja
Október 6. – A fegyveres erők ünnepe 
Október 24. – Szuez városának ünnepe
December 23. – A győzelem napja, a Port Saidba való bevonulás napja. 
A hét egyetlen hivatalos munkaszüneti napja a péntek.

Vallási, és változó ünnepek 2020-ban:
Az iszlám kalendárium és a Hold állása szerint változnak.
Január 7. – Kopt Karácsony
Április 19. - Kopt Húsvét (változó ünnep)
Április 20. – Shamm el-Nessim: a tavasz kezdetének ünnepe, a Kopt Húsvétot követő első hétfő. (változó ünnep)
Április 23. - május 23. – A Ramadán, a böjti hónap kezdete. Naplementekor a muszlim közösség „iftárral”, estebéddel töri meg a böjti napot.
Augusztus 1-3. – Eid Al-Adha: Áldozati ünnep annak emlékére, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Közvetlenül a háddzs, a Mekkába történő zarándoklat után következik, és 3 napig tart.
Augusztus 20. – Muszlim újév: Hidzsra
Október 29. – Mouled el-Nabi : Mohamed próféta születésnapja (változó ünnep)