A falafel (arabul: فلافل) hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről ered, a halal étkezés fontos része. Mára az egész világon elterjedt, különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Része az utcai ételárusítás kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják. A falafelt először Egyiptomban készítettek, ahol ma is طعمية (ta'amiya) néven ismerik.
Hozzávalók:
Ebből a mennyiségből nagyobb adag lesz, le lehet fagyasztani, így bármikor süthető később is.
- 1/4 kg csicseriborsó
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál koriander por
- só
- római kömény
- ízlés szerint erős paprika, szezámmag
- 2 csokor friss petrezselyem
- 2 csokor friss koriander
- 2 evőkanál sütőpor
Elkészítés:
- 1 napig áztassuk be vízbe a csicseriborsót.
- Robotgéppel aprítsuk a beáztatott csicseriborsót, lehetőleg több részletben, hogy biztosan ne maradjon egész darab. Ha nagyon száraz, nagyon pici víz adható hozzá, hogy könnyebb legyen az aprítás (óvatosan, mert ha túl puha, sütés közben szétmegy)
- A többi hozzávalót is felaprítjuk és a masszához tesszük, legutoljára a friss zöldeket.
- Ha puha, adható hozzá kis kukoricakeményítő.
- A kész tésztából kiveszünk annyit, amennyit szeretnénk megsütni, a többi mehet a fagyasztóba. A masszához adunk egy kis sütőport (kb. 2 evőkanállal) és hagyjuk állni kb. 15 percig. Ízlés szerint meg lehet forgatni kis szezámmagban is.
- Kétféleképpen süthetjük, minden esetben kis golyókat formálunk.
1. verzió: serpenyőben olajban
2. verzió: kivajazott tepsiben, sütőben - A megmarad mennyiséget kisebb adagokban lefagyasztjuk. Mikor sütni szeretnénk, előtte vegyük elő, hogy felolvadjon és sütés előtt adható hozzá a sütőpor.
Jó étvágyat!
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #falafel #tameya
Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)
Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér
Második rész: Qatayef - arab édesség
Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek
Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség