Mousaka (muszaka), avagy rakott padlizsán. Kiváló vegetáriánus étel, de húsos változatot is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- pár darab zöldpaprika
- ízlés szerint erős paprika
- 1 fej aprított fokhagyma
- 1/2 kg friss paradicsomlé
- 1 evőkanál konzerv paradicsomlé
- 1 db sárgarépa
- római kömény
- só
- kukoricakeményítő
Elkészítés:
- Padlizsánt karikára vágjuk, sózzuk és fél órát pihentetjük.
- Sütés előtt keményítőbe forgatjuk, így kevésbé veszi fel az olajat sütés közben.
- Olajban kisütjük a zöldségeket.
- A fokhagymát kis olajon rövid ideig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomlét és a konzerv paradicsomot, a karikákra szelt sárgarépát és hozzáadjuk a fűszereket.
- Együtt főzzük, míg sürüsödni nem kezd, ne legyen sok víz, nehogy savanyú legyen.
- Készíthető vegetáriánus és húsos változatban is. Mindkét esetben tűzálló edénybe tesszük és pirulásig sütjük.
1. verzió: zöldségeket nyakon öntjük a szóssza és rétegezzük.
2. verzió: padlizsán-szósz-húsos ragu sorrendben rétegezzük.
Jó étvágyat!
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #mousaka #muszaka
Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)
Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér
Második rész: Qatayef - arab édesség
Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek
Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség
Ötödik rész: Falafel - csicseriborsó fasírt