Mousaka -

Mousaka - "Lido-anya" konyhája

május 27, 2020

Mousaka (muszaka), avagy rakott padlizsán. Kiváló vegetáriánus étel, de húsos változatot is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán
  • pár darab zöldpaprika
  • ízlés szerint erős paprika
  • 1 fej aprított fokhagyma
  • 1/2 kg friss paradicsomlé
  • 1 evőkanál konzerv paradicsomlé
  • 1 db sárgarépa
  • római kömény
  • kukoricakeményítő


Elkészítés:

  1. Padlizsánt karikára vágjuk, sózzuk és fél órát pihentetjük.
  2. Sütés előtt keményítőbe forgatjuk, így kevésbé veszi fel az olajat sütés közben. 
  3. Olajban kisütjük a zöldségeket.
  4. A fokhagymát kis olajon rövid ideig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomlét és a konzerv paradicsomot, a karikákra szelt sárgarépát és hozzáadjuk a fűszereket. 
  5. Együtt főzzük, míg sürüsödni nem kezd, ne legyen sok víz, nehogy savanyú legyen.
  6. Készíthető vegetáriánus és húsos változatban is. Mindkét esetben tűzálló edénybe tesszük és pirulásig sütjük.
    1. verzió: zöldségeket nyakon öntjük a szóssza és rétegezzük.
    2. verzió: padlizsán-szósz-húsos ragu sorrendben rétegezzük.

Jó étvágyat!

#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #mousaka #muszaka

Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)

Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér

Második rész: Qatayef - arab édesség

Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek

Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség

Ötödik rész: Falafel - csicseriborsó fasírt