Falafel - "Lido-anya" konyhája

A falafel (arabul: فلافل) hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről ered, a halal étkezés fontos része. Mára az egész világon elterjedt, különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Része az utcai ételárusítás kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.

Basbousa - "Lido-anya" konyhája

A Basbousa nem csak a Közel-Keleten népszerű, de Európa egyes részein is. Ebből következik, hogy nagyon sokféle receptje létezik.
Néhányan mézes, míg mások cukros sziruppal öntik nyakon. A szirupot lehet ízesíteni fahéjjal és szegfűszeggel, de citrusfélékkel is, reszelt narancs- vagy citromhéjjal.