Wadi el-Hitan - Bálnák Völgye

Wadi el-Hitan - Bálnák Völgye

augusztus 12, 2020
Egyiptomban, Kairótól 150 kilométerre, Fajjúm környékén, a sivatagba rejtve terül el Wadi el Hitan, vagyis a Bálnák völgye, mely egy fantasztikusan gazdag és érdekes leletegyüttest őriz.

Az elmúlt néhány évtized alatt több mint ezer bálna maradványait tárták fel, és a szakemberek biztosra veszik, hogy még nagyon sok fosszíliát rejt a sivatag. Wadi El-Hitan távoli völgyében ősi bálnák óriási, ritka kövületei találhatóak, bizonyítva, hogy 40-50 millió évvel ezelőtt a területet a Tethys-óceán borította.

A kutatók itt leltek rá azokra az evolúciós bizonyítékokra melyek segítették kideríteni, hogy az alapvetően szárazföldi emlősök hogyan alakultak át tengeri óriásokká. Az itt talált bálnáknak valamikor földi emlősök voltak, de a klímaváltozás miatt  a tengerbe költöztek, és lábuk fokozatosan uszonnyá alakult. Évente mindössze ezer szerencsés tekintheti meg saját szemével a különleges maradványokat.

A Nyugati sivatag homokjában található fosszíliákat a szél és az erózió hozta felszínre, mai állapotukat a National Geographic Society és a University of Michigan által támogatott régészeti ásatásoknak köszönhetően nyerték el. A Bálnák völgyének környéke is lenyűgöző, ahol hatalmas homokkőtömbök, hegyek és dűnék sorakoznak. A Bálnák völgye a Wadi El-Rajan természetvédelmi terület része, és egyedülálló természeti szépségének, valamint rendkívüli tudományos jelentőségének köszönhetően 2005 óta a Világörökség része.