Thistlegorm hajóroncs

Thistlegorm hajóroncs

szeptember 29, 2020
A THISTLEGORM az egyik leghíresebb Vörös-tengeri roncs. A 126,5 méter hosszú hajótest, eredeti pozícióban fekszik a 30 méter mély homokos aljzaton.

A Thistlegorm nevű hajó utánpótlást (lőszert, üzemanyagot, teherautókat, motorkerékpárokat, stb.) szállított a 8. Brit Hadseregnek Angliából. Mivel a Földközi-tengert a német tengeralattjárók uralták, így Afrikát teljesen megkerülve érkezett volna meg úticéljához Szuezbe. 1941. október 6.-án azonban két német vadászgép felfedezte, és két bombát dobott rá, amiből az egyik telibe találta a lőszerraktárat. A robbanás erejére jellemző, hogy a fedélzeten álló gőzmozdony ma kb. 50 méterre található a hajóroncstól.

1956-ban talált rá Cousteau. A búvárok rengeteg szállítmányt találtak a tenger mélyére süllyedve, amik nemcsak lőszerekből és fegyverekből álltak, hanem találtak teherautókat, motorbicikliket, gőzmozdonyokat és persze a hajóroncsot, ami mélyen belesüllyedt a homokba.

A hajóroncs kb 30-34 méter mélyen található Ras Mohamednél, amelyet szafari keretében vagy akár önállóan, napi merülés során szoktak megnézni.

Képek a linkre kattintva: