A koshari egyiptomi nemzeti étel és széles körben elterjedt "street food". A 19. század közepéről származott, az olasz, indiai és közel-keleti kulináris elemeket ötvözi.
Hozzávalók:
- 1 pohár rizs (hozzá 2 pohár víz és 1 ek ecet, hogy szép fehér maradjon)
- 1 pohár barna lencse (hozzá 2 pohár víz, római kömény, só)
- 1-1 pohár kétféle tészta - rövidebbre tördelt spagetti és például szarvacska (ha van Egyiptomból kis makaróni, ebből 1/4 pohár)
- kész pirított hagyma vagy vöröshagyma
- szárított vagy konzerv csicseri borsó
Paradicsomszósz:
- 500 ml paradicsomszósz
- erős paprika
- fokhagyma
- római kömny
- só
- őrölt koriander
- cukor
- 1 ek konzerv paradicsomszósz
Csípős szósz:
- 2 ek piros erős paprika
- olaj
- 1/2 bögre paradicsomszósz
Fokhagymaszósz (dakka):
- 1 bögre víz
- 1/2 bögre ecet
- 1 nagy ek zúzott fokhagyma
- 1 kk római kömény
- 1 kk őrölt koriander
- só
Elkészítés:
- A rizst, a lencsét, a tésztákat megfőzzük.
- Ha van egyiptomi kis makaróni tészta, ezt először olajon megpirítjuk és adjuk hozzá a vizet, pillanatok alatt kész.
- Konzerv csicseriborsóval nincs munka, száraz csicserit előző napon áztassuk be, így hamar megpuhul.
- Használhatunk kész pirított hagymát vagy készíthetjük is. Ehhez a hagymát vékony szeletekre vágjuk, kis keményítőbe forgatjuk, így nem szívja fel az olajat és bő olajban sütjük.
- Paradicsomszósz: olajban rövid ideig pirítjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fűszereket. Hozzáadunk fél pohár vizet, cukrot, paradicsomszószt és sűrűre főzzük.
- Fokhagymaszósz: fokhagymát kis olajon pirítani és a hozzávalókkal összeforralni.
- Csípős szósz: az erőspaprikát kicsi ideig pirítjuk olajon, majd hozzáadjuk a pararicsomszószt.
Tálalás: Először a rizs, rá a tészta, a lencse és a csicseri, leönteni a szószokkal és tetejére a pirított hagyma.
Jó étvágyat!
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #hawawshi
Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)
Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér
Második rész: Qatayef - arab édesség
Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek
Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség
Ötödik rész: Falafel - csicseriborsó fasírt
Hatodik rész: Mousaka - rakott padlizsán
Hetedik rész:Hawawshi - töltött arab kenyér
Nyolcadik rész: Alexandriai máj