Koshari -

Koshari - "Lido-anya" konyhája

június 30, 2020

A koshari egyiptomi nemzeti étel és széles körben elterjedt "street food". A 19. század közepéről származott, az olasz, indiai és közel-keleti kulináris elemeket ötvözi.

Hozzávalók:

  • 1 pohár rizs (hozzá 2 pohár víz és 1 ek ecet, hogy szép fehér maradjon)
  • 1 pohár barna lencse (hozzá 2 pohár víz, római kömény, só)
  • 1-1 pohár kétféle tészta - rövidebbre tördelt spagetti és például szarvacska (ha van Egyiptomból kis makaróni, ebből 1/4 pohár)
  • kész pirított hagyma vagy vöröshagyma
  • szárított vagy konzerv csicseri borsó

Paradicsomszósz:

  • 500 ml paradicsomszósz
  • erős paprika
  • fokhagyma
  • római kömny
  • őrölt koriander
  • cukor 
  • 1 ek konzerv paradicsomszósz 

Csípős szósz:

  • 2 ek piros erős paprika
  • olaj
  • 1/2 bögre paradicsomszósz

Fokhagymaszósz (dakka):

  • 1 bögre víz
  • 1/2 bögre ecet
  • 1 nagy ek zúzott fokhagyma
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk őrölt koriander

Elkészítés:

  1. A rizst, a lencsét, a tésztákat megfőzzük.
  2. Ha van egyiptomi kis makaróni tészta, ezt először olajon megpirítjuk és adjuk hozzá a vizet, pillanatok alatt kész.
  3. Konzerv csicseriborsóval nincs munka, száraz csicserit előző napon áztassuk be, így hamar megpuhul.
  4. Használhatunk kész pirított hagymát vagy készíthetjük is. Ehhez a hagymát vékony szeletekre vágjuk, kis keményítőbe forgatjuk, így nem szívja fel az olajat és bő olajban sütjük.
  5. Paradicsomszósz: olajban rövid ideig pirítjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fűszereket. Hozzáadunk fél pohár vizet, cukrot, paradicsomszószt és sűrűre főzzük.
  6. Fokhagymaszósz: fokhagymát kis olajon pirítani és a hozzávalókkal összeforralni.
  7. Csípős szósz: az erőspaprikát kicsi ideig pirítjuk olajon, majd hozzáadjuk a pararicsomszószt.

Tálalás: Először a rizs, rá a tészta, a lencse és a csicseri, leönteni a szószokkal és tetejére a pirított hagyma.

Jó étvágyat!

#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #hawawshi

Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)

Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér

Második rész: Qatayef - arab édesség

Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek

Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség

Ötödik rész: Falafel - csicseriborsó fasírt

Hatodik rész: Mousaka - rakott padlizsán

Hetedik rész:Hawawshi - töltött arab kenyér

Nyolcadik rész: Alexandriai máj