Fayoum - 6 hely, amit látni kell

Fayoum - 6 hely, amit látni kell

április 24, 2020
A Kairótól 100 km-re délnyugatra, a Nílus-deltájánál fekszik Fayoum-oázis, ami ősi kincsekkel és varászlattal teli vidék, gazdag és színes ökoszisztémával rendelkezik.
Ideális időjárása miatt egész évben kiváló uticél a helyi és külföldi turisták számára, Fayoum mindenkinek kínál látnivalót, kiváló választás akár pihenni szeretne valaki vagy az egyiptomi konyha ízvilágát szeretné felfedezni vagy csak választ keres az élet nagy kérdéseire. 

1. Wadi el Hitan - az evolució csodája

Az UESCO Világörökség része és a Nemzeti Park, Egyiptom egyik különleges paleontológiai helyszíne, mivel az UNESCO szerint az ősbálnák fosszilis maradványainak ad otthont. A evolúció tanulmányozásának a világ legfontosabb helyszínének tekintik, mivel elősígiti a természettörténetünk rekonstruálását.

2. Wadi el Rayan - vízesés a sivatagban

A tiszta vízesések és a veszélyeztetett, karcsú szarvú gazellafajok otthona, ez a természetvédelmi terület népszerű hely a madármegfigyelők és a sandboarding rajongók körében. Ez a terület egy vízesések által összekapcsolt alacsonyabban és magasabban fekvő tavakból áll, legnagyobb Egyiptomban. 65 km-re Fayoumtól délnyugatra helyezkedik el, festői források és homokdűnék veszik körül.

3. Tunéziai falu

Ez az egyiptom egyik legszebb helye, ez a falu egy domb tetején ül, ahonnan kilátás nyílik az ország második legnagyobb tavára, a Qarun-tóra. A falut az 1980-as években átalakította Evelyn Porret svájci fazekas, aki egy vidéki házat épített Hassan Fathi ikonikus zöld épületeinek stílusában, amely végül elterjedt a faluban. Porret a kerámia fazekasság népszerűsítésében is segített a fazekasművészeti stúdióval. Manapság a falu ad otthont az ország legjobb kerámia művészeinek. A falu népszerű madármegfigyelő és lovaglási célpont is.

4. Magic Lake

Homokdűnék, sziklaalakzatok és a Mudawara-hegység veszi körül, ez a természetes csoda a Fayoum egyik legnépszerűbb tava. Mágikus tó néven, mivel a vizei színek és árnyalatok naponta többször változnak, a tó tökéletes hely egy frissítő úszásra a sivatag közepén. A Wadi El Hitan településén fekvő Magic Lake környéke népszerű kemping- és sandboarding célpont is.

5. Városnézés: Medinet Madi (Narmuthis)

A legizgalmasabb Medadi Madim, ami ókori város nevét viseli: Dja és a ptolemaioszi és román időszak emlékeit őrzi. III. Amenemhat és IV. Amenemhat uralkodása alatt építették a remplomot, melyet a kobra istennőnek, Renenutet-nek szenteltek. Még két templom maradványait fedezték fel ezen a területen, mellyel Sobek és Horus istenek előtt tisztelegtek.

6. Megkövesedett erdő

A Qarun-tótól északra fekszik Fayoum megkövesedett erdeje. A megkövesedett fák egy ősi erdőhöz tartoznak, amely több mint 30 millió évvel ezelőtti. A területen 30 méter hosszú fák maradványait találhatók, és meglehetősen változatos kövekkel rendelkezik, amelyek többsége tökéletesen megmarad.