Blue Hole

Blue Hole

június 25, 2020
A Blue Hole a világ egyik legismertebb természeti jelensége Dahabtól 6 km-re északra. A több száz méter mély, kör alakú krátert a tengerpart közvetlen közelében egy aszteroida okozhatta. Búvárok százezrei látogatják és merülik meg ezt a helyet, amit minden búvárnak legalább egyszer látnia kell!

A múltban a környéken lakó beduin törzsek elkerülték a Blue Hole-t. 1967-ben a hatnapos háborúban Izrael elfoglalta a Sínai-félszigetet. Alex Shell fedezte fel ezt a világhírű merülőhelyet 1967-ben, és az első búvárok az ő vezetésével merültek. Mikor 1982-ben a Sínai-félsziget újra egyiptomi kézre került, Blue Hole már kialakult hírnevet szerzett búvárhelyként az izraeli és nemzetközi búvárközösség körében.

A Blue Hole egy hatalmas lyuk a korallszirtben, egy tengerszint alatti medence, amelynek maximális mélysége a lyukon belül található és több, mint 100 méter. A bejárat kb. 6 méter mély, melyet „nyeregnek” is szoktak nevezni (the saddle) és egy 26 méter hosszú alagút (the arch) vezet a nyílt tenger felé, melynek legkisebb mélysége kb. 55 m, kifelé haladva a maximális mélység eléri a 130 métert is. A tenger felől a mélység meredeken esik több mint ezer méter mélyre. A lyuk és környéke rengeteg korall- és zátonyhalat tartalmaz. A kék lyuk a part menti mélység és a folyó hiánya miatt a freediving forró pontja. Van egy helyi legenda, hogy a kék lyukat átkozta egy olyan lány szelleme, aki ott feküdt oda, hogy meneküljön el egy rendezett házasságból.


A Dahab-i kék lyukat a világ legveszedelmesebb és leghalálosabb merülőhelyének tartják, az egyiptomi hatóságok 40 halálesetet számláltak, bár sokak szerint ez a szám 130-200. Az okok, miért ez a hely a legveszélyesebb a világon, nem tisztázottak, eltérő magyarázattal a magas halálozási ráta miatt.