Abydos

Abydos

március 18, 2019

Abydos a Nílus nyugati partján fekszik, Egyiptom leghíresebb szent városa volt, a korai dinasztiák fáraóinak temetkezési helye.
Az ókori egyiptomiaknak Abydos volt az egyik legszentebb hely a világon, mely Ozirisznek, a halottak istenének kultuszhelye. Bár voltak másutt is Egyiptomban neki szentelt templomok, de Abydos volt a legkiemelkedőbb közülük.

Az első dinasztiát megalapító Narmer fáraó is itt temetkezett. Kilenc vagy tíz templomot emeltek itt Abydosban huszonhat dinasztia fáraói. Ezek közé tartozott többek között a Nagy Ozírisz templom, I. Széthi temploma és II. Ramszesz temploma, melyek közül a I. Széthié maradt fenn a legjobb állapotban.

I. Széthi templomát hat nagy istennek, vagyis Ozírisznek, Izisznek, Hórusznak, Amon-Rének, Ré-Horaktynak és Ptahnak szentelték.
A mítoszok szerint, miután Széth megölte fivérét, Ozíriszt, és testét feldarabolta, a fejét itt temették el. Ennek állít emléket az itt található ősi templom, az Ozireion.
Mivel Oziriszt a túlvilági ítélet bírájaként tisztelték, a halandók az ő sírja közelében akartak nyugodni, vagy ha hazai földön választották ki sírhelyüket, akkor haláluk előtt egyszer elzarándokoltak Abydosba Ozirisz sírjához. Ha életükben nem volt módjuk erre a zarándoklatra, hitük szerint haláluk után, de sírba helyezésük előtt még mindig megtehették. A thébai sírokban számtalan kép látható, amelyeken a halott feleségével együtt evezős hajón Abüdoszba utazik.
Történészek számára különösen fontos I. Széthi abydosi temploma, mert itt található a néhány kivétellel az I. Széthit megelőző királyokat felsoroló ún. abydosi királylista.

A templomtól nyugatra található Ozireion, melyet 1914-ben tárták fel. Ebbe a komplexumba illeszkedik bele 17 terem. Ezeken kívül még egy-egy keresztkamrát találunk északra és délre. E két utóbbi helyiség mennyezetén fedezhetünk fel néhány asztronómiai feljegyzést. Rejtély, hogy mire használták az Ozireiont, mivel nem hasonlít a többi egyiptomi építményre Egyiptomban.