10 dolog, amit tudni kell a csodálatos Vörös-tengerről

10 dolog, amit tudni kell a csodálatos Vörös-tengerről

június 13, 2019
Millió színben pompázó korallok, vízalatti élővilág, meleg hőmérséklet, ami turisták ezreit vonzzák minden évben a Vörös-tengerhez. Legyen szó szédületes mélységről, vagy felszíni búvárkodásról, minden esetben élményt nyújt.

1. A rejtélyes név
Számos elmélet van, honnan származik a Vörös-tenger elnevezése.
Egyik népszerű elgondolás szerint az algák egy szezonális virágzására enged következtetni, mely a kristálytiszta vizet mély narancssárga színűvé varázsolja.
Más logikus elgondolás szerint pedig a közelben lévő Harei Edom, avagy az egyiptomi sivatagból származik, melyet “vörös föld”-nek neveztek.

2. Fontos kereskedelmi útvonal
Ez a vízfelület már az ókori Egyiptomban is népszerű útvonal volt a kereskedelemben.
A Szuezi-csatorna 1869-es megnyitása után az Egyiptomon átnyúló, a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő szoros jelentősen megkönnyítette az Európa és Ázsia közötti szállítást. Ma ez a szakasz a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala.

3. Egész évben napsütés
A Vörös-tenger elég meleg ahhoz, hogy egész évben fürödhető legyen. Januárban se csökken 20 fok alá, az nyári hónapokban átlagosan 28 fokos, sőt a sekély részeken még ennél is melegebb lehet.

4. Tökéletes búvárparadicsom
Nem csoda, hogy a Vörös-tenger rengeteg búvárt vonz világszerte, rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik, több, mint 1200 halfajnak ad otthont.

5. A világ leggyorsabb hala
A leggyorsabb hal is a Vörös-tengerben él. Ez a vitorláshal akár 110 km/óra sebességgel is tud úszni.

6. Színes korallzátonyok
Ez a virágzó sokszínűség a tenger korallzátony-ökoszisztémájának köszönhető, mely a partvonal mentén csaknem 2000 km hosszan húzódik. Ezek a zátonyok maximum 7000 évesek, és több az egyiptomi kormány védelme alatt áll, mint pl a Ras Mohamed Nemzeti Park.

7. Gyógyturizmus
A Vörös-tenger mintegy 35 %-kal magasabb sótartalommal rendelkezik, mint a többi tenger, ezáltal egyedülálló egészségügyi előnyöket ad. Azt mondják, hogy a sóoldat koncentrációja javítja a vérkeringést. Egyes partokon a homokos strandok ásványi anyagokat és fekete homokot is tartalmaznak, amelyek bőrgyulladások, reuma és arthiris kezelésére is alkalmas.

8. Lebegés a vízfelszínen
A Holt-tengerhez hasonlóan, itt is nagyon könnyű lebegni a vízen, a magas sótartalomnak köszönhetően.

9. Elsüllyedt hajóroncsok
Búvárkodás alkalmával nem csak színes halakkal és gyönyörű korallzátonyokkal találkozhatunk, hanem a tenger múltjának maradványait is kísérteties hajóroncsok formájában. Az egyik leghíresebb az SS Thistlegorm, egy brit gőzhajó, amelyet a német bombázók süllyesztettek el a II. világháború alatt, de vannak vontatóhajók, teherhajók és tartályhajók is a tenger mélyén.

10. Változatos tengeri tájak
A közelmúltban új szigetek alakultak ki (2011-ben és 2013-ban). A vulkáni kitörések a Zubair-szigetcsoport mentén (Jemen partjainál) napjainkban is megváltoztatják ennek a víztömegnek a látképét.

A Vörös-tenger az egyedülálló gyógyító tulajdonságoktól kezdve a szemet gyönyörködtető korallok karneváljáig széles skálán nyújt élményeket testnek és léleknek.

Forrás: Radisson blu blog

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is!