A baklava egy kiadós, édes süteményféle, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A baklavát a törökök, arabok, görögök, örmények, bolgárok, szerbek egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon. Rétestészta alapú édesség, amit dióval vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek.
Hozzávalók:
- 1/2 kg rétestészta
- kenéshez: vaj, olaj
- töltelékhez: mandula, dió, pisztácia ízlés szerint
- 2-3 ek méz
Elkészítés:
- Tepsit kikenjük olajjal.
- A réteslapok felét beletesszük a tepsibe, rétegenként megkenve vajjal.
- Ezután rátesszük a mézzel elkevert aprított magokat.
- A lapok felét, rétegenként vajjal kenve rátesszük a töltelékre.
- A végén kockákra vágjuk, tetejére kenhetünk még vajat és a korábbi receptekben található cukorsziruppal leöntjük.
- Kb. 40 perc alatt 180 fokon aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!
#lidokonyha #lidoanyakonyhája #omlidokitchen #omlido #baklava
Korábbi receptek (katt a szövegre a recept olvasásához)
Első rész: Aish baladi - arab lepénykenyér
Második rész: Qatayef - arab édesség
Harmadik rész: Mahshi - töltött zöldségek
Negyedik rész: Basbousa - búzadarás édesség
Ötödik rész: Falafel - csicseriborsó fasírt
Hatodik rész: Mousaka - rakott padlizsán
Hetedik rész:Hawawshi - töltött arab kenyér
Nyolcadik rész: Alexandriai máj
Kilencedik rész: Koshari