Nap Fesztivál - Abu Simbel

Nap Fesztivál - Abu Simbel

február 22, 2020
II. Ramszesz Abu Simbelben épített templománál évente kétszer nagyon különleges élményben lehet részünk. Minden évben február 22.-én és 8 hónappal később, október 22.-én, csak ezen a két napon a nap bevilágít a templom végéig, megvilágítva ezzel a szobrokat – Ramszes, Rá és Ámon, csak egy ülő szobor, Ptah (a sötétség istene) marad árnyékban.

A varázslatos „Nap fesztivál”-t évente kétszer rendezik meg, egyszer ünneplik II. Ramszesz születésnapját (október 22.), másodszor a koronázását (február 22.).

Napfelkeltekor rengeteg ember gyűlik össze, utaznak ide a világ számos részéről, hogy megcsodálják ezt a varázslatos látványt. Több ezer éve ünnepségek vannak ezen a két napon, a jókedvet és a csodákat éltetik, ahogy Ramszesz kívánta.

Az Abu Simbelben található templomok eredetileg nem ezen a helyen voltak. Az UNESCO és az egyiptomi kormány indítványozta az áthelyezést, mikor az asszuáni gát megépítésekor veszélybe került.

Az Abu Simbel-i templomok 1979 óta szerepelnek az UNESCO kulturális világörökségek listáján. áthelyezték, egyik sincs eredeti helyén.

Az Asszuáni-gát építése során, hogy a Nílusnak a Nasszer-tóvá duzzadó vize ne lepje el – Ramszesz templomát és a kisebbet, melyet kedvenc feleségének Nofertarinak építtetett – az UNESCO és az egyiptomi kormány indítványozta az áthelyezést, 1963 és 1968 között szétbontották, és 64 méterrel magasabban az Abu Szimbel-i fennsíkon ismét felépítették a templomokat.

Abu Simbel kétnapos program keretében érhető el Hurghadáról és Marsa Alamról - a program részleteihez kattintson az adott város nevére!